Code that loves design
Print My Glasses
Je hoofd in 3d laten scannen bij de opticien en dan thuis op de bank een oneindige collectie (design)brillen passen en in alle mogelijke kleuren en motieven bekijken? Marc Notenboom - optometrist van origine - had deze droom en samen met een team van Klaas Nienhuis en Frodo Schering, maakten wij dit werkelijkheid. Scannen, bladeren, passen en aanpassen... en met een druk op de knop wordt je bril volledig in 3d geprint!

We maakten deze opdracht in teamwork met Klaas Nienhuis (3d expert) en Frodo Schering (interactive design)

Intuïtief, snel en precies

Door middel van een begeleid proces helpt deze applicatie je met het creëren van jouw ultieme bril. Eerst door de collecties bladeren en een specifiek brilontwerp kiezen, vervolgens pas je de bril aan aan jouw maten en tenslotte kun je kleuren en/of patronen kiezen als opdruk van de verschillende brilonderdelen.

De applicatie is bedienbaar op desktop, tablet en vanaf mobiel. De Ipad is het ideale apparaat om de applicatie te bedienen, we gebruiken de geavanceerde 3D camera om een levensecht model van jouw hoofd te maken.

Hieronder een screencast van de applicatie:

In de toekomst wordt het ook mogelijk om zelf de scan met je mobiele device te maken.

Van pixels naar geprint

De routekaart voor werken voor een innovatieve startup ziet er vaak nog onbeschreven uit. Voor ons was er veel onderzoek nodig om de brilontwerpen in 3d te kunnen presenteren, bedienen en vooral om de eindeloze maatvarianten op basis van een maat-parameter-systeem te kunnen verwezenlijken. Ook op het gebied van user experience, hebben we lang moeten zoeken om in samenspraak met de opdrachtgever tot de beste aanpak te komen. Dat betekent dat we diverse oplossingen hebben gebouwd, getest, doorontwikkeld en weer opnieuw hebben gebouwd.

Dit betekent dat de samenwerking in het team en de communicatie tussen de verschillende disciplines enorm belangrijk is. Inmiddels hebben we al diverse projecten in deze samenwerking uitgevoerd en zijn we goed op elkaar ingespeeld.

Tegelijkertijd zagen we van dichtbij dat de ontwikkeling voor de opdrachtgever zelf nog veel complexer was. Van de zoektocht in de aansluiting van de 3d ontwerpen op ons parametrisch systeem, tot printhubs in China met de beste afwerking van de 3d prints, zodat de cirkel van 3d ontworpen tot 3d geprint rond was.

Eindeloze mogelijkheden

In de applicatie kun je makkelijk door alle brilontwerpen bladeren, één voor één passend op je hoofd. Maten van de hoogte, breedte, pootlengte, neusbreedte, etc kunnen met sliders precies op maat ingesteld worden. Omdat de bril 3d geprint wordt, op basis van de uitkomst van de instellingen in de applicatie, hoeft de bril niet in een standaardmaat gemaakt te worden; elke variatie is mogelijk

Ook de kleurmogelijkheden zijn eindeloos, elk onderdeel bijvoorbeeld zijn eigen kleur: rode pootjes en een blauw frame. Of elk patroon wat je maar kan verzinnen: van krokodillenleer tot pop-art motief. En zelfs het gebruik van verschillende materialen in een enkele bril is mogelijk.

Realisatie

Innouveau is binnen dit project verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de frontend, dus de bedieningselementen in het beeld en de dataverwerking in de backend. Dat is een dashboard waar al de complexiteit van 3d wordt opgeslagen, maar ook waar uiteindelijke bestellingen worden verwerkt en processen worden bijgehouden.

👋
Wil je weten hoe we jouw startup verder kunnen helpen?
Neem contact op:
Arjen Duinhouwer
+31 (6) 1414 80 01
Volgende case:
F. Domes