Code that loves design
FontApp
FontApp is een tool gericht op ontwerpers, die helpt bij het kiezen van het juiste lettertype. In plaats van geconfronteerd te worden met een lijst van 100 lettertypes op alfabetische volgorde, biedt FontApp een aantal functionaliteiten, waardoor je eenvoudig en overzichtelijk een passend lettertype kunt vinden.

Als je via reguliere programma’s (Illustrator, Photoshop, Word, etc) een lettertype voor je ontwerp wil kiezen, word je vaak geconfronteerd met een lange lijst van willekeurige lettertypenamen, gesorteerd op alfabetische volgorde.
Totaal onhandig dachten wij altijd. Alfabet is wel het minst relevante in deze situatie. Liever zou je een beetje willen sleutelen: iets dikker, iets breder, met een schreef, zonder schreef.

We schreven een kleine algorithme, dat ervoor zorgt dat je het lettertype krijgt dat het beste past bij je wensen.
Elk lettertype wordt (semi-automatisch) opgemeten a.d.h.v. 5 eigenschappen: boldness, serif size, width, roundness en ascender (de hoogte van de stok van bijv. een ‘h’). Vervolgens worden deze maten genormaliseerd, zodat ze elke een score hebben tussen de 0 en 100.
Als de gebruiker vervolgens in FontApp aangeeft hoe sterk de boldness en de andere eigenschappen moeten zijn (eigenschappen kunnen ook genegeerd worden), dan zoekt het algorithm naar het font met de laagste cumulatieve afwijking van de gevraagde eigenschappen.

👋
Meer weten?
Neem contact op:
Jeroen Breen
+31 (0) 6 4418 5517
Volgende case:
Workspace